Jdi na obsah Jdi na menu
 

Úžovka obojková

Výskyt:

Úžovka obojková se v ČR vyskytuje na 80% místech. Vyskytuje se po celé Evropě, západní Asii a severní Africe. Nejraději obývá břehy různných rybníků, jezer a jiných vod. Nalezneme ji i v močálech a bažinách, ale můžeme ji vidět i jak se sluní na sluníčku. Raději žije v nížinách, než ve vyšších nadmořských výškách.

 

Způsob života a potrava:

Živí se převážně obojživelníky (žáby atd.) příležitostně rybami, ptáky a drobnými hlodavci (myši). Jeho mlďata loví pulce, čolky a výjmečně hmyz. Patří k výborným plavcům. Také má dobře vyvinutý hmat a cit na otřesy půdy, jako ostatní hadi. Díky těmto schopnostem může najít svou kořist.Vyhýbá se kuňkám a mlokům, kteří vypouštějí toxiny, které jsou pro úžovků jedovaté. Úžovky přezimují většinou hromodně, a to v hromadách kompostu, kořenech stromů, starých a opuštěných sklepů atd... Páří se koncem května. Samici trvá asi 2 měsíce než naklade svá vajíčka na bezpečné místo. Asi 30 vajíček. Mládata se líhnou po 8-10 dnech.

bez-nazvu.png

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář