Jdi na obsah Jdi na menu
 

Labuť velká

 

Vzhled:

Zobák má oranžový s černým hrotem. Za letu její křídla vydávají hlasitý, jasný svist. Když letí její krk je rovný (natažený),ale na zemi nebo vodě ho má esovitě prohnutý.

 

Potrava a způsob života:

 Je to vrubozobý pták, takže se živý rostlinou potravou, ale postupně si zvykli na rohlíky a chleby, keteré jim hází lidé.V ohrožení zaujímá samec okamžitý výhružný postoj, zakloní krk a doširoka roztáhne křídla. Labutě mají většinou ze svůj život jednoho partnera. Svoje hnízda si staví v blízkoszti rybníku. Začátkem dubna samice snese do svého hnízda 4-8 bílých vajec. Samice je zahřívá a samec shání potravu. Po 34- 40 dnech se vylíhnou malé labutě. Jejich barva peří se liší od rodičů. Mají ji totiž šedohnědou. Hned první den po vylíhnutí začnou skoumat své okolí. Mláďata zůstávají u rodičů do zimi, poté se stávají samostatnými.

 

labut.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář