Jdi na obsah Jdi na menu
 

Čáp bílý

 

Vzhled:

Je to náš největší pták. Jeho výška se pohybuje okolo 100 až 102 cm. V jeho barvách převišuje bílá nad černou. Nohy i zobák má červený.

 

Potrava a způsop života:

V některých oblestech Evropy již vyhynulí, ale u nás se vyskytuje hojně. Obývá mokřady a louk (vlhké nížiny). Často hnízdí na vysokých komínech a budovách, ale občes si své hnízdo postaví i na stromech. Největší část jeho potravy tvoří žáby, myši a housenky, ale sníst může i hraboše, sysly nebo hmyz. Čáp je tažný pták. Na začátku podzimu odléta na jih, do teplejších krajin. Při stěhování jsou schopni uletět 100 až 300 km. Čápi si své hnízda staví z různých větviček a klacků. Hnízdo většinou staví i opravuje samec.  Jejich hnízda jsou velká a můžou vážit až 1 t. Hnízdí od dubna do května. Do hnízda samice snese 3-5 bílých vajíček. A po 30 dnech zahřívíání se z nich vyklubou mladí čápi,  kteří se po 50-60 dnech po vylíhnutí učí létat. Po 60 až 70 dní po narození se s nich stanou samostatní ptáci. Čápi se dožívají 8- 14 let.



 

kk.png

bez-nazvu.png

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář