Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ještěrka obecná

 

Vzhled:

Ještěrka obecná je  19-21 cm dlouhá . Boky u samce jsou zbarveny do zelena a u samice do hněda. Mládata bývají šedohnědá s bílími skvrnami.Na končetinách má pět prstu, které jsou zakončeny drápky a ty umožnují dobrý pohyh na skalách. Její ocas se může rozpojit to kvůli přegátorům ( pregátor chytne ocas a ještěrka může utéct, aniž by si toho všiml). Ale ten mu za čas doroste = regenerace.

 

Potrava a způsob života:

Ještěrky jsou nejaktivnější ráno a podvečer. Rádi se pohybují na teplých a slunných místech, např. na travnatých svazých.Ještěrka se živí hmyzem a to pavouky, kobylky mouchy, broukya a plošticemi.  Ale i ještěrka slouží mnoha živočichům k potravě,např. čápům, liškám, volavkám a jiní pregátorům.V květnu až červnu si samička vyhrabe měkou jamku a naklade tam vklade 5-15 vajíček. Obvykle se malé ještěrky  po šesti týdnech líhnou. ( podle teploty místa).


bez-nazvu.png

bez-nazvu.png

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář